Vergeten?   
 
 

ROEIVERENIGING RIJNLAND

 
 

ROEIVERENIGING
RIJNLAND

 

 
 
 
 
 

Sensoren in de roeiboot

Geplaatst op 13-05-2018  -  Categorie: Bericht  -  Auteur: Jan Willem Boissevain

Sport, technologie en innovatie gaan steeds vaker hand in hand. Deze ontwikkeling stimuleert sportprestaties en positieve sportbeleving. In de schaatssport zorgde de klapschaats voor een grote verandering. Bij het wielrennen zien we continu verbeteringen van schakelsystemen en schijfremmen. Bij alle sporten worden steeds vaker sensoren gebruikt om de prestaties te meten en om trainingen te monitoren. De roeisport blijft nog achter bij innovatieve ontwikkelingen.

De meeste innovatieve ontwikkelingen in de roeisport komen overwaaien uit de grotere sporten. Zo kunnen we met onze hardloophorloges en apps onze route en prestaties tracken. Via fietsapp Strava kunnen we klassementen opmaken voor specifieke trajecten. De actiecamera’s voor wielrennen, bergbeklimmen en onderwatersport zijn ook in de roeiboot te gebruiken om spectaculaire opnames vanuit een grootbeeldpositie te maken. De compacte camera’s zijn schok- en waterbesteding. Moderne actiecamera’s kunnen met de stem of smartphone worden bediend en hebben GPS en aansluiting op hartslagmeter en sensoren. Met zuignap, touw en plakband kun je de camera stevig en veilig installeren in de roeiboot. Deze opname maakten wij met een Garmin Virb Ultra 30 van een roeitraining op de Vliet (zie onderaan dit bericht).

De sensorinformatie kun je bij het monteren van de video op verschillende manieren in beeld brengen. Voor roeiers is ook het tempo van belang. Die informatie wordt door mijn Garmin fenix 3 HR horloge geregistreerd en kan later worden toegevoegd als overlay in de video-opname.

De belangrijkste informatie over de prestatie van roeiers in de boot is het vermogen dat elke roeier afzonderlijk levert. Die informatie is nu ook beschikbaar te maken. Veertig jaar geleden ontwikkelden wij binnen onze studentenroeivereniging een systeem om het drukverloop in de haal te meten op basis van een rekstrookje op de riem in een roeibak. Zo kon de krachtcurve in beeld gebracht worden op een computerscherm. Wij gebruikten deze toepassing tijdens de roei-instructies om de perfecte haal aan te leren. Een goede koppeling van de kracht tussen benen, rug en armen levert een vloeiende curve. Deze informatie is belangrijk als feed back om de haal te perfectioneren. De hedendaagse roei-ergometers kunnen de krachtcurves visueel tonen in het display. In de boot bestaat deze mogelijkheid sinds kort ook.
2018-05-13-sensoren-in-de-roeiboot
Vijf jaar geleden onderzochten twee studenten van de TU Delft voor hun Bachelor Thesis de mogelijkheid om de sportieve prestaties van roeiers in de boot te meten. Uitgangspunt daarbij is het afleiden van het vermogen dat de roeier levert op basis van de hoeksnelheid en de kracht op de riem. Het doel was een praktische opstelling in de roeiboot waarbij de roeiers de informatie over geleverd vermogen via display op hun smartphone kunnen zien. Dat bleek niet makkelijk te realiseren. De meting van de kracht op de riem was niet goed mogelijk omdat de rekstrookjes loslieten. Veertig jaar geleden kampten we ook al met dat probleem.

In de wielersport is vermogensmeting allang gemeengoed. Wielrenners trainen primair op wattage. Fietsen met een vermogensmeter blijkt effectiever dan trainen op hartslag. Dat is niet alleen behouden aan de profs. Fietsen met een vermogensmeter wordt ook steeds populairder onder amateurs en toerfietsers. Er is inmiddels ruim aanbod van betaalbare vermogensmeters gemonteerd in crank, achternaaf of trappers. Het equivalent van de fietsvermogensmeter voor de roeisport is de drukdol die nu ook in de markt verkrijgbaar is. Als wielrenners trainen op vermogen kunnen de roeiers daarbij niet langer achterblijven.


Jan Willem Boissevain

 

deel dit bericht


 

Plaats een reactie

Inloggen om een reactie te plaatsen.


Er zijn nog geen reacties geplaatst
 
 
 
 
 
 
rvr-logo-geel-500

Contact

Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN  LEIDSCHENDAM
071-5610314
siraterces.[antispam].@rvrijnland.nl

 

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief. 

 
 
 
 

© 2024 RV Rijnland

 
 

Laatst bijgewerkt op 29 september 2023