Roeivereniging Rijnland
Na uitleg van de route en belangrijke aandachtspunten door Cees, met leuke toevoegingen van Joke, hebben we de wherry’s ‘Tydverdryf’ (vlaggenschip), ‘Witte Lam’, ‘’t Zuiderhuis’ en de C3 ‘De Nieuwe Geus’ aan het vlot gelegd en vertrokken we noordwaarts op De Amstel (i.e. Amstel-Drechtkanaal). Eric en ik troffen het want we mochten met Lanny en Peter roeien aan boord van het vlaggenschip. Bijkomstigheid is dan weer wel dat je meer kans maakt aangewezen te worden als vrijwilliger voor het brugwachterschap en de verslaglegging voor het logboek. Waarvan akte. Het Witte Lam had al snel last van een rinkelende telefoon aan boord die door een roeier van ‘De Ruyter’ onder kleding in de boot was verstopt. Na telefonisch overleg met Cees konden we onze tocht zonder oponthoud weer voortzetten.
Er is geen beroepsvaart op deze vaarwegen en de pleziervaart zagen we bijna alleen bij de bruggen. Op advies van Joke hadden we de schipper van kettingveer ’De Fuut’ lief aangekeken waarna hij de ketting liet zakken en wij door konden roeien. Al snel zagen we aan bakboord een prachtige neogotische kruisbasiliek met veel kleine torentjes verschijnen: dé Sint Urbanuskerk van Nes a/d Amstel uit 1891 (Joseph Cuijpers, de zoon van). Vlak daarnaast stond de St. Josephschool, ook een rijksmonument maar niet meer in gebruik. Door de meanderende Amstel konden we later ook de achterkant van beiden gebouwen bewonderen ?.
We passeerden een 2e fietspont zonder noodzaak lief naar de schipper te kijken, buurtschap De Zwarte Kat en het nieuw te bebouwen Amsteleiland (voor de meer gefortuneerden). Na de brug onder de A9 roeiden we SB uit de Bullewijk op waar we achter de Kerkbrug van Ouderkerk a/d Amstel aanlegden voor een koffiepauze bij Bakker Out. Vermeld moet worden dat de boot van Marcel als eerste aangelegd was!
Het terras, met koffie en taartjes, gaf goed zicht op de capriolen van andere schippers om toch onder de lage ophaalbrug door te komen.
Daarna weer verder de Bullewijk af, langs de 400 jaar oude Joodse begraafplaats, Beth Haim. Aan het eind van de Bullewijk passeerden we de Voetangelbrug om de Waver op te gaan en roeiden we naar het buurtschap Stokkelaarsbrug (50 inwoners). Daar is een kleine ophaalbrug waar toch veel verkeer onder en over gaat. Wij gingen er slippend en liggend onderdoor en legden aan voor de lunch bij ‘de kiosk’.
De Ronde Hoeppolder is tussen 1100-1300 drooggelegd door de bewoners door slootjes in het veen te graven. Later werden er dijkjes omheen gelegd en werden de Waver, de Bullewijk en de Oude Waver een ringvaartje.
Na de lunch volgden we de Oude Waver, hier roeiden we op de grens van Utrecht en Noord-Holland. Een smal riviertje met een aantal lage bruggetjes maar ook bruggetjes die zelf geopend moesten worden. Gelukkig is Eric in de wieg gelegd voor klimpartijen en fungeerde hij bij de meeste bruggetjes als vrijwillige brugwachter. Na zo’n 6 kilometer zagen we de Amstel weer liggen en gingen we BB uit bij Nessersluis. Tegen de wind in lijkt dit stuk toch langer dan heen maar er is genoeg te zien onderweg. Een vreemd houten stellage aan bakboord blijkt de ingang van het Amstelaquaduct op de N201 te zijn. Met onze laatste krachten passeerden we de Witte Lam en legden we om 17 uur aan. Boten schoongemaakt (handig systeem om de slidings schoon te maken) en weer in de loods gelegd. Al met al een prachtige tocht met veel dank aan Cees, Joke, RV De Ruijter, Lanny en Peter.
Lia Kramer
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl
Recreatiegebied Vlietland
Oostvlietweg 63
2266 GN LEIDSCHENDAM
071-5610314
NL07 INGB 0000 7056 66
siraterceS.[antispam].@rvrijnland.nl